Facebook-politiet.

I gamledager satt folk hjemme ved kjøkkenbordet og spredde rykter med naboen over en kopp kaffe, og de fikk sladra litt på butikken en gang i uka eller to. Den lokale kjøpmannen fungerte som et lokalt nyhetsbyrå, og turene til butikken var like mye for det sosiale som for det nødvendige. Dette har Facebook satt en effektiv stopper for, og nå kan en hver suppegjøk ytre sine meninger på den såkalte "Fjesboka".

Alle skal nå settes i offentlig gapestokk så godt det lar seg gjøre.

For mange redder det hverdagen om man kan klare å ta et bilde av en eller annen stakkar som gjør et eller annet som kanskje ikke er helt etter boka, få delt det på Facebook og få vist verden hvor dumme folk er, og hvor feilfri jeg selv er. 

Et typisk eksempel er i trafikken. Jeg ser daglig bilder av trafikale situasjoner hvor noen i noens øyne gjør noe dumt, og det er noe hele verden må få greie på. Dette har jo også noen av de store tabloidavisene kastet seg over, og da får jo også disse i Facebook-politiet litt tid i rampelyset også, noe som sannsynligvis for dem er bedre en både orgasme og julaften på samme tid. For en stund siden lagde lokalavisa her en sak om en politibil som hadde glemt å bruke blinklys, og det hadde selvfølgelig en fyr filma med et såkalt "dashcam" og sporenstreks lagt ut på nett med en beskrivelse av hvor totalt elendige politiet var til å kjøre bil. En ting er jo at suppegjøker som ikke vet bedre deler det på face, men når avisene også klarer å kaste seg over dette og kalle det en nyhetssak, da har vel ting muligens gått litt langt. Noen dager før dette hadde jeg observert en bil fra nevnte avis på rødt lys og med en sjåfør i håndholdt mobiltelefon. Når saken med politibilen kom opp, tenkte jeg at det er jo en veldig god oppfølgningssak, men det var absolutt ikke avisa enig i, og de nekta å trykke noe som helst som kunne sette dem i et dårlig lys.

En annen ting som er populært hos alle disse som aldri i sitt liv har gjort noe feil, er oppfølging av arbeidsmiljøloven. Ser de noen som gjør noe farlig, se å få tatt et bilde av det og få det ut på nett. Det å faktisk gi fyren noen gode råd om hvordan ting kan gjøres tryggere er utelukket, i alle fall så sant det ikke foregår i det offentlige rom. Det aller beste er jo om en fyr detter ned fra en eller annen bygning etter at bildet ble tatt, da får de jo med et "Hva var det jeg sa" også.

Jeg er relativt interessert i både fotografering og i flyvende dingser, så her for en stund siden kjøpte jeg med en såkalt foto-drone. I den forbindelse meldte jeg meg også inn i ei gruppe på Facebook som omhandlet sånne droner, og tenkte at der kunne jeg sikkert få både tips og råd. Og gjett om jeg fikk. Et lite spørsmål der, og jeg fikk passet påskrevet med store bokstaver, ikke bare en gang med mange. Her skulle det vise seg at de fleste medlemmene var supergode på alt av lover og regler (som selvfølgelig skal følges så godt det lar seg gjøre), og hadde i alle fall ikke gjort noe feil selv. Jeg hadde jo heller ikke gjort noe feil, men det kom ikke fram av bildet at jeg ikke hadde gjort det, så da var angrep visstnok det beste å ty til, bare sånn i tilfelle jeg hadde gjort det.

Etter noen dager i den nevnte gruppa skulle det vise seg at jeg ikke var den eneste som fikk gjennomgå, det var på en måte alle ferskinger som prøvde seg på  dele et bilde eller kom med et spørsmål. Her skulle alle "tas" på et eller annet, uansett hvor lite feil de i utgangspunktet hadde gjort. Nå er det jo sånn at brent gris skyr ilden, og et normalt oppegående menneske gjør sjeldent samme feil to ganger, så de fleste nye i denne gruppa turte jo aldri å spørre noe mer, noe som egentlig er en ganske effektiv måte å sette en stopper for dumme spørsmål i gruppa på. Men tror du folka ga seg? Neida, nå skulle det vise seg at de høye herrer i denne gruppa ikke i utgangspunktet var så inteirrresert i hverken droner eller fotografering, det var offentlig gapestokk som var hovedgeskjeften, så når det ble for stille var det saumfaring av YouTube for å finne filmer der det sannsynligvis hadde foregått noe snusk, og det var på høy tid at disse kom under lupen til Facebook-politiet, eller drone-politiet som de selv liker å kalle seg.

Så mitt spørsmål er, hva er det som driver disse bedreviterne til å gjøre som de gjør? Får de en indre glede og bedre selvfølelse av å sette andre i et dårlig lys? Føler det at det dekker over at de selv er brødhuer (uten uniform) og suppegjøker?

Det er i alle fall en ubestridt sannhet at facebook var drepen for det sosiale rundt bygdesladderen, og lokalbutikkene er ikke lenger en sosial arena. Jeg kan ikke annet en å si at jeg savner de tidene da jeg kunne bevege meg litt på kanten uten at alle i Kristiansand (eller Alta for den saks skyld) skulle ha en mening om hva jeg bedriver tiden med i de dype skogene på indre østland.

 

KK

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar